perjantai 25. maaliskuuta 2011

Rossetti

   


Dante Gabriel Rossetti (1828 Lontoo, Britannia – 1882, Kent, Britannia) oli englantilainen taidemaalari ja runoilija.
Ranskan vallankumousvuonna 1848 Rossetti perusti yhdessä John Everett Millaisin ja William Holman Huntin kanssa puolisalaisen taiteilijaseuran, Prerafaeliittisen Veljeskunnan (PRF), ja hän kuului seuran huomattavimpiin jäseniin.
He olivat kaikki vakavaraisista piireistä lähtöisin olevia nuoria innokkaita miehiä, jotka halusivat muuttaa maailmaa.
Heidän päätavoitteensa oli taiteellis-esteettinen protesti aikakauden vulgaarille materialismille, teollistuneen yhteiskunnan rumuudelle ja virallisen akateemisen taiteen hengettömyydelle.

Rossetti oli sukujuuriltaan italialainen. Hänen vanhempansa olivat Gabriele Rossetti ja Frances Polidori, jotka olivat muuttaneet Englantiin Italian poliittisten levottomuuksien vuoksi.
Isä oli italian kielen professori ja ansioitunut Dante-tuntija.
Rossetti halusi nuorena runoilijaksi mutta kiinnostui kuvataiteesta, erityisesti keskiajan italialaisesta maalaustaiteesta. Rossetti oli Ford Madox Brownin oppilas, ja he pysyivät läheisinä ystävinä loppuelämänsä.


Rossettin maalauksissa realismi yhdistyy romanttiseen fantasiaan.
Hän teki runsaasti piirustuksia vaimostaan
Elizabeth Siddalista sekä monia Kuningas Arthurin tarinoihin ja Danten teoksiin perustuvia maalauksia. Rossettin töissä toistuu usein ihannoitu naishahmo, jonka piirteet muistuttavat Siddalia ja William Morrisin vaimoa Jane Burdenia.
Rossettin myöhäistuotanto antoi paljon vaikutteita symbolisteille. Hänen koukeroinen viivansa oli varhaista art nouveau -tyyliä, ja Rossettin vaikutus näkyy muun muassa nuoren Picasson töissä.
-Taivaan kultakaiteeseen nojas autuas neitsyt hiljaa; oli silmät syvät kuin tummat veet.
-alkusäe Rossettin suomennetusta runosta: Autuas neitsyt-Dante Gabriel Rossettin elämän loppupuoli oli alamäkeä, jota varjostivat mielenterveyshäiriöt, alkoholi ja huumeidenkäyttö.
1870-luvun lopulla hän lakkasi kirjoittamasta ja maalaamasta.
Hän kuoli halvaantuneena ja puolikuurona, vain 54 vuoden ikäisenä.
Lähde: WikipediaHenry Treffry Dunn, Dante Gabriel Rossetti lukee runokoelmansa Sonnets and Ballads vedoksia Theodore Watts Duntonille. Olohuone, 16 Cheyne Walk, London, 1882


2 kommenttia:

  1. ihania romanttisia maalauksia. pidän myös rauhallisesta musiikista, pianomusiikki tässä yhtä unelmoivaa kuin maalaukset.

    VastaaPoista
  2. Beethoven, pianomusiikki ja suomalainen musiikki taiteen siivittämänä on minunkin mieleeni... nam!

    VastaaPoista